Naná, hogy nincs tápiókapuding

Címkék: kína thaiföld

2011.05.27. 10:39

A Rain Man című filmben az autistát játszó Dustin Hoffman sok mindenért perlekedik testvérével, így az egyik alkalommal épp az Amerikában oly népszerű tápiókapudingot hiányolja. A közeljövőben azonban elképzelhető, hogy mindenki számára elérhetetlen lesz ez az édesség.

A puding egyik fontos összetevője ugyanis a magas keményítőtartalmú manióka. A világ legnagyobb manióka exportőre Thaiföld, amely azonban a tavalyi termés 98 százalékát Kínának adta el, ahol nem titkoltan bioüzemanyagot készítenek belőle.

Thaiföldnek végül is mindegy, hiszen az ország maniókaexportja 2008 óta csaknem négyszeresére nőtt, és az ára is közel a duplája lett. Amíg a fejlett országban egyre szaporodnak a nem fosszilis eredetű üzemanyagok felhasználását előíró törvények, addig a feltörekvő gazdasági nagyhatalmak – köztük Kína - új energiaforrások után néznek. Ennek köszönhetően évről évre a világon előállított élelmiszerek egyre nagyobb részét használják bioüzemanyag előállítására.

Így a gabona, a cukor és a pálmaolaj után a manióka szerepe is eldőlni látszik. Egyes szakértők azonban úgy vélik, vissza kellene fogni a bioüzemanyagok gyártását, hiszen egyes országok az adott év közepes termését is inkább eladják külföldre bioüzemanyag alapanyagnak. Ez azonban áremelkedéshez, éhezéshez és politikai bizonytalansághoz vezethet.

"Az élelmiszernek kell elsőbbséget biztosítani" - hangsúlyozta Hans Timmer, a Világbank fejlődési kilátások csoportjának igazgatója, utalva arra, hogy a bioüzemanyag egyik leggyakoribb összetevője a pálmaolaj, ami Bangladesben például kulcsfontosságú élelmiszer az egyébként elkeserítően szegény lakosság számára.

süti beállítások módosítása