Az egyik legnagyobb francia energiaipari cég a GDF a világ legnagyobb biomassza erőművének megépítését tervezi Lengyelországban. A Polaniecben felépülő üzemet a tervek szerint 2012 végén adhatják át.

Mint azt Robert Zadora, a GDF lengyelországi vezérigazgató-helyettese elmondta, novemberben leállítják a helyszínen üzemelő 225 megawatt kapacitású szénerőművet, hogy a helyén építsék meg az 205 megawatt kapacitású zöld erőművet. Mint köztudott, a szénerőmű a leginkább környezetszennyező energiatermelési megoldás és jelentős hányadot képvisel a szén-dioxid kibocsátásban.

A vállalat vezetői bíznak benne, hogy az építkezés jövő év szeptemberében be is fejeződik, és így a tervek szerint december 31-ig rákapcsolhatják a lengyel energiahálózatra. A francia cégóriás szerint az üzemben évi 1 millió tonna biomasszát dolgoznának fel, és évi 1,2 terawattóra (TWh) mennyiségű áramot termelnének.

A GDF emellett a szélerőmű kapacitást is bővítené, így együttesen 2013-ra évi 1,5-2,0 TWh-val bővítené lengyelországi megújuló energia termelését. A cég több európai országban is tervezi gáz- és széntüzelésű erőművek építését, de ezek megvalósulását az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszer tervezett kvótacsökkentésétől tette függővé.

Lengyelországban egyébként az energiatermelés mintegy 90 százalékát szénerőművek biztosítják. Az ország így nagy kihívások elé néz, hiszen nem lesz egyszerű teljesíteni az EU szigorú környezetvédelmi és szén-dioxid-kibocsátási előírásait.

süti beállítások módosítása