Az elmúlt hetekben több jelentős előadás is elhangzott a Magyar Tudományos Akadémián, amelyek elsősorban az agroökológiai rendszerekről, a fenntartható gazdálkodás és a klímaváltozás kapcsolatának elemzéséről szóltak.

A magyar gyökerekkel bíró, de ausztrál Tom Beer kutatásai középpontjában jelenleg a biológiailag megújuló erőforrások, a növényi eredetű bioetanol- és biodízel-előállítás áll. A szakember mostani előadása elsősorban az elmúlt évtizedek természeti kockázataiból és katasztrófáiból indult ki.

Ebben kihangsúlyozta, hogy míg a fejlődő országokban az emberveszteség a nagyobb, addig a fejlett országokban inkább az infrastruktúrában keletkezik kár katasztrófák esetén. Emellett ez a helyzet várhatóan csak rosszabb lesz, hiszen az emberiség létszámának növekedése miatt, a jövőben egyre több emberáldozattal járó természeti katasztrófa fordulhat elő.

A professzor székfoglalójában elmondta, a klímaváltozás nemkívánatos hatásainak megfékezését, részben a légköri üvegházhatást jelentősen csökkentő bioüzemanyagok elterjedésétől várja.

Véleménye szerint az egyik legjobb megoldás a 12 százalékban vizet tartalmazó úgynevezett „aquadízel” lenne. Ennek az üzemanyagként történő elégetése ugyanis jelentősen kevesebb károanyag kibocsájtásával jár, mint a hagyományos üzemanyagok felhasználása.

süti beállítások módosítása