A Scania az etanol élharcosa

Címkék: autó európa

2011.05.10. 10:39

A világ egyik legismertebb busz és kamiongyártó cége, a svéd Scania már közel negyedszázad tapasztalatával rendelkezik etanol üzemű buszok terén. Eddig eladott több mint 800 megújuló üzemanyaggal működő buszukból a svéd utakon kívül Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Belgiumban és Norvégiában is találni belőlük.

A világ legnagyobb etanol üzemű buszflottája természetesen a stockholmi régióban található. A svéd főváros önkormányzatának a 2012-es évre egyik fő célkitűzése, hogy a személyszállításban használt közlekedési eszközök legalább felének megújuló üzemanyaggal kell működnie.

Ezt elősegíti, hogy most kaptak egy újabb megrendelést a Keolis Sverige nevű cégtől, 158 újabb busz leszállítására. A kapcsolat nem új, hiszen a Scania már korábban is szállított etanol és biogáz üzemű járműveket a Keolisnak.

A most megrendelt buszok motorjai etanol és repce-metilészter üzeműek (RME) lesznek. A normál gázolajjal összehasonlítva a Keolis járműveinek széndioxid-kibocsátása 70 százalékkal csökken etanol- és 64 százalékkal RME-üzemeltetés esetén.

A közlekedési vállalat flottája 2011 második felére előreláthatólag 2000 buszt fog számlálni, amelynek több mint 60 százaléka megújuló üzemanyaggal működik majd.

süti beállítások módosítása