Hova lesz a magyar repce?

Címkék: magyarország repce

2011.04.28. 10:37

Látott Ön mostanában a hazai élelmiszerboltok polcain repceolaj-készítményt? Ugye nem? Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke szerint a Magyarországon termelt olaj ugyanis majdnem teljes egészében biodízelként hasznosul.

Szinte minden mennyiséget elvisznek, és a legtöbb repcét külföldön dolgozzák föl. Ennek oka, hogy a könnyen betakarítható repcéből jóval egyszerűbben készíthető bioüzemanyag, mint például a napraforgóból.

Egyes országokban ugyanis a jobb gazdasági teljesítmény miatt nőtt a bioüzemanyag-kereslet, míg máshol csökkent. Ez részben a gazdasági válságból történő lassabb kilábalás miatt van így. Ugyanakkor a Nemzeti Cselekvési Tervben foglaltak szerint az alternatív üzemanyag iránti hazai igények nőni fognak.

Magyarországon 170-180 ezer hektáron indult a repcetermelés, de az elmúlt években az új, nagyobb tűrőképességű hibridek megjelenésével már 250 ezer hektáron ültetik és takarítják be.

Szakemberek szerint jelentős problémát okoz, hogy a bioüzemanyag-törvény végrehajtási rendelete, nem ír elő konkrétumot a bekeverési arányra. És ez még csak egy kis szeglete az alternatív üzemanyagoknak, hiszen a biogáz, vagy a tiszta biodízel pedig még egyáltalán nincs szabályozva.

süti beállítások módosítása