Mint már korábbi bejegyzéseink során mi is többször megemlítettük, a bioüzemanyag-felhasználás ellenezőinek egyik legfőbb érve, hogy az alapanyagának előállítása komoly gondokat okozhat az élelmiszertermelésben. Emellett gazdaságossága is kérdéses, hiszen az előállítása során a felhasznált növényeknek csak kis részét – elsősorban olaját és cukortartalmát – használják fel, azaz a melléktermékek hasznosítása nem megoldott.

Egy svájci kutatócsoport azonban olyan eljárást fejlesztett ki, amelynek segítségével a biomassza szinte minden formája üzemanyaggá alakítható.

Állításuk szerint a hulladékokból és melléktermékekből is előállítható bioüzemanyag, így akár zöldhulladékból, trágyából és háztartási szemétből is lehet bioüzemanyagot készíteni. Azonban nem titkolják, hogy az ezekből előállított üzemanyag nagyobb technológiai és pénzbeli ráfordítással jár.

Ennek következtében, ha ez a másodgenerációs üzemanyag piacra kerül, úgy feltétlenül szükség lesz egy állami támogatás rendszerére. Azonban támogatást csak olyan bioüzemanyagoknak nyújtanak, amelyek környezetbarátok és hosszú időn keresztül fenntarthatóak.

Szakemberek kiszámolták - előállítás, felhasználás, hulladéktermékekről való gondoskodás -, hogy Svájcban a hulladékból és melléktermékből előállított üzemanyagok a jelenlegi felhasználás csupán nyolc százalékát tudnák biztosítani, azonban más megoldásokkal és az üzemanyagfelhasználás hatékonyságának javításával ez az arány is jelentősnek mondható.

süti beállítások módosítása