Európában sokan sokféleképpen próbálnak bioetanolt (nagyrészben etil alkoholból álló üzemanyagot) előállítani. A világ jelenlegi legnagyobb olajtermelője Oroszország például már öt évvel ezelőtt előrehaladott tárgyalásokat folytatott Csehországgal, hogy az így előállított alternatív üzemanyagot aztán az EU-ba és Ázsiába exportálja.

Az angolok ezzel szemben teljesen másfelé indultak el. Terveik szerint 2012-ben elindulna az első hulladék-alapú, azaz másodgenerációs bioetanol előállító gyáruk az országban. Nem mellékesen, nem csak az országban, de Európában is ez lenne az első hulladék-alapú etanolüzem.

A tervek szerint az ország észak-keleti részén található Tees-völgyben épülne meg az üzem. A kivitelező INEOS Bio vállalat 7,3 millió fontos támogatást nyert a beruházáshoz. Ezt az összeget a One North East ügynökség és az Energia és Klímaügyi Minisztérium közösen nyújtja a projekt számára.

Az új beruházással mintegy 40 állandó- és 350 átmeneti munkahelyet hoznának létre. Azonban az üzembe helyezés után sem állnának le a fejlesztések, hiszen rövid időn belül az üzemet egy integrált biofinomítóvá szeretnék bővíteni.

Brit kutatók szerint előreláthatóan 2015-től a fejlett bioenergia termelést korszerű hulladék-gazdálkodással fogják kombinálni. A tervek szerint évente több mint 100.000 tonna biológiailag lebomló háztartási és ipari hulladékot tudnának a gyárban feldolgozni, amiből 24.000 tonna szénmentes közlekedési üzemanyag jönne ki. Ez a mennyiség évente körülbelül 250.000 jármű bioüzemanyag fogyasztását elégítené ki.

süti beállítások módosítása