1958-ban Brazília megszerezte első világbajnoki címét labdarúgásban. A döntőben – a 17 éves Pelével – a svédeket verték 5-2-re. Ez azt jelentette, hogy akkor ez a két válogatott volt a legjobb a világon. Mára ez a két ország a bioüzemanyag terén vezeti a világot. Amíg a svédek a legjelentősebb felhasználók, addig a brazilok a világ legnagyobb bioetanol előállítói.

A svéd autósok már több mint 1700 kútnál – az ország kútjainak közel felénél - tankolhatják a benzinnél átlagosan 25%-kal olcsóbb E85-ös üzemanyagot. A bioetanol azért is olcsóbb, mert a skandináv országban sem tartalmazza az üzemanyagok jövedéki adóját.

Brazíliában már több mint 35 éve indult a program, közvetlenül az első olajárrobbanás után. Közel húsz éve már, hogy kötelező jelleggel bevezették a 22 százalékos etanol-tartalmú motorbenzint, 1995-ben pedig már a brazil járművek közel fele közlekedett tiszta etanollal, a többi pedig alkohol és benzin egynegyed - háromnegyed arányú keverékével.

Ebben jelentős szerepet játszott az a tény is, hogy a brazil állam vállalta, hogy a bioüzemanyag ára nem fogja meghaladni a benzin árának 65 százalékát. Emellett támogatta bioetanolt előállító üzemek létrehozását is.

A legnagyobb dél-amerikai országban, napjainkban szinte minden gépjárművet 25%-banalkohol hajt, ami többek között annak is köszönhető, hogy az országban értékesített benzin legalább 25% etanolt tartalmaz. Persze ne feledkezzünk meg arról, hogy a brazilok sokkal hatékonyabban tudnak bioüzemanyagokat előállítani, mely leginkább az ország természeti és földrajzi adottságainak köszönhető.

süti beállítások módosítása