Élelmiszer helyett üzemanyag?

Címkék: gabona élelmiszer

2011.02.24. 10:05

Mitől is bioüzemanyag a bioüzemanyag? Igazából attól bio, hogy az etanolt olyan növényekből nyerik, melyeket külön erre a célra termesztenek. Ennek ellenére rengeteg támadás éri az úgynevezett energianövény-termesztést.

Ez nem véletlen annak tudatában, hogy az energianövények között a bioetanol gyártása produkálja a legrosszabb energiamérleget. A repceolaj-gyártásánál például legalább 4-szer több energiát nyerünk, mint amennyit befektettünk (és ez az arány még javítható).

Szakemberek szerint a mezőgazdaság önellátó lehet, hiszen ha a termőterület egynegyedén biológiai eredetű hajtóanyagot termelnek, azzal megtermeli magának a szükséges energiát.

Az Egyesült Államokban – amely a világ legnagyobb kukoricatermelő országa - a bevetett területek egynegyedét bioetanol-gyártásra hasznosítják. Azonban a gépkocsi-üzemanyag felhasználásnak kevesebb, mint 4 százalékát adja csupán a bioüzemanyag. De idevehetjük Brazíliát, a világ legnagyobb cukorgyártóját, amely hiába a legnagyobb exportőr a világon, cukornádültetvényeinek felét etanol előállítására használja.

Ez pedig nincs így jól, hiszen kanadai tudósok kimutatták, hogy az a gabonamennyiség, amiből egy 100 literes terepjárót csak egyszer feltankolnak etanollal, képes lenne egy embert egy egész éven keresztül táplálni.

Így jogosan merülhet fel a kérdés: Mire használjuk a gabonát? A válasz: gépkocsik meghajtására. B válasz: emberek táplálására. Mindenki döntse el magában. . .

süti beállítások módosítása