E85 – az olcsóság csapdája

Címkék: kétségek

2011.02.02. 16:42

Az elmúlt időszakban számos vita alakult ki a bioüzemanyagról. A felek képtelenek meggyőzni egymást, a saját igazukról. Ami biztos, hogy a bioüzemanyagok önmagukban drágák, ezért csak támogatással vagy kötelezővé tétellel élehetnek életképesek.  A felmerülő többletköltségeket az adófizetők fizetik meg. Az üzemanyagok adója a z állami bevétlek fontos forrása, melyre hosszú  távon is szükség van. A kedvezményeket így ki kell termelni más területeken.
 
 Nehezen érthető, hogy a kormány miért a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szerkezet rögzülését eredményező és támogató intézkedéseket hoz, miközben világszinten  az  a vélemény terjed, hogy a fennálló rendszer alapjait kellene végiggondolni annak negatív  hatásai miatt.
 
 Egyáltalán nem tervezi például a bioetanol kedvezményezett jövedéki adójának megemelését, miközben számos kutatás szerint annak előállítása drágább, környezetszennyezőbb, és kevesebb energia is nyerhető belőle, mint a hagyományosból.
 
Mégis ez kapja a kedvezményeket. Ugyanakkor viszont egyre több autós gondolkodik azon, hogy áttér a 85 százalékban bioetanolt tartalmazó E85 használatára, hiszen ez a kedvezményeknek köszönhetően jóval olcsóbbnak tűnik, mint hagyományos benzin.
 
Kérdés azonban, hogy hosszútávon jól járnak-e ezzel?
 
 Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium cáfolta az üzemanyagok jövedéki adójának mérséklésével kapcsolatos értesüléseket, majd pár nappal ezután a Levegő Munkacsoport civil szervezet levelet írt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. Ebben felhívja a miniszter figyelmét arra, hogy egy ilyen adócsökkentés hasonlóan hibás döntés lenne, mint amikor az 1970-es évek olajválságai idején az akkori kormány a határon akarta megállítani az olajárak emelkedésének begyűrűződését, ami az elavult gazdasági szerkezet továbbélését, óriási pazarlást és hatalmas államadósságot eredményezett.
 
 A civil szervezet szerint a jövedéki adó csökkentése mesterségesen gerjesztené az üzemanyagok iránti keresletet – konzerválva így a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szerkezetet –, miközben éppen a takarékosságra és az energia hatékonyabb felhasználására kellene ösztönözni a lakosságot és a gazdaság szereplőit.
 
süti beállítások módosítása